Ekologiczne naczynia.

    Każdy z nas uwielbia przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi i rodziną, i każdego dnia chcemy by nasze życie stawało się coraz łatwiejsze. Organizujemy grilla w ogrodzie, albo przyjęcie urodzinowe dla naszego malucha, wówczas sięgamy po naczynia jednorazowe. Dla wszystkich to duże ułatwienie , kiedy nie musimy zmywać stosu talerzy po przyjęciu, a i w czasie imprezy nic się nie potłucze. Większość z nas sięga po naczynia plastikowe , ale rzadko zastanawiamy się jak dużym problemem dla środowiska jest taka plastikowa zastawa. Zalega na wysypisku długie lata a w dodatku zrobiona jest z ropy naftowej, która jest nieodnawialnym źródłem.
Dlatego dzisiaj chciałabym wam
przedstawić coś ,co z pewnością
może zastąpić plastikowe naczynia.

NACZYNIA Z OTRĄB PSZENNYCH

Jest to produkt polski wytwarzany przez firmę Bioterm. W pełni ekologiczne naczynia , bo produkowane z surowców odnawialnych , które ulegają biodegradacji. Nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, ani dodatków chemicznych. Nadają się do potraw płynnych , ponieważ są
sztywne i nie rozmiękają. Można używać je w mikrofalówce i piekarniku. Zaletą jest termoizolacja , dzięki czemu nie poparzymy się trzymając talerz z gorącą zupą. Produkty te możemy także kompostować wraz z resztkami jedzenia.W Polsce naczynia z otrąb produkuje także firma Eko-Sim , której naczynia są w pełni jadalne i prócz estetycznego wyglądu mają zapach świeżego chleba. Po skończonej imprezie te talerze, które nie zostaną zjedzone przez gości można dać do zjedzenia zwierzętom domowym , hodowlanym lub po prostu zostawić w lesie dla zwierząt dzikich.

NACZYNIA Z KUKURYDZY
Są w pełni biodegradowalne . Wykonane z celulozy pokrytej warstwą skrobi kukurydzianej, są tłuszczo odporne i nie nasiąkają wodą. Bezpieczne w użyciu   i bardzo estetyczne.            
NACZYNIA TRZCINOWE
Wykonane są z przetworzonej trzciny cukrowej. Odporne na wilgoć zachowują temperaturę, smak i zapach potraw. Nadają się do potraw zimnych i gorących. Oczywiście w pełni ulegają rozłożeniu.

NACZYNIA PALMOWE
Wykonane są z wysuszonych i przetworzonych liści palmowych. Są to naczynia idealnie nadające się pod produkty suche i im mogą
służyć długo, niestety nie polecane do dań płynnych.

NACZYNIA Z POLIKWASU MLEKOWEGO
Jest to materiał pozyskiwany z przetworzonej glukozy otrzymywanej ze skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej . Są to naczynia przezroczyste przypominające szkło, więc ich wygląd jest atrakcyjny. Nie nasiąkają wodą ani tłuszczem, przechowywane potrawy zachowują smak, zapach i konsystencję.
 Nadają się do napojów zimnych i ciepłych do temperatury 60 st C.

NACZYNIA PAPIEROWE
Najbardziej powszechny jednorazówki ekologiczne ze względu na dostępność. Zaleta jest to , że wzornictwo jest bogatsze niż naczyń z innych ekologicznych materiałów.

KUBKI Z NASIONAMI
Papierowe kubki w swoich ściankach mają ukryte nasiona.
Takie naczynie wystarczy namoczyć 5 minut w wodzie i zakopać w ziemi aby wyrosły, warzywa lub inne przydatne rośliny. Produkt jest wytwarzany w USA i na razie tylko tam dostępny.

 Wszystkie opisane naczynia są jednorazowe, ale używać można je długo. Dostępna jest pełna gama od talerzy w rożnych rozmiarach po salaterki, miski, kubki. Do całkowitego kompletu należy dołożyć sztućce także ekologiczne bo wytwarzane z drewna lub skrobi.

Naczynia ekologiczne są mało popularne na naszym rynku głównie z powodu ceny i dostępności( brakuje ich w supermarketach), ale posiadają tylko zalety, a najważniejszą jest ich biodegradowalność. Warto więc dołożyć kilka złotych i kupić naczynia, które przyniosą naszemu środowisku coś pożytecznego. Dla przykładu talerz z otrąb kosztuje 70 groszy i może być świetnym dodatkiem do posiłku dla nas lub naszych pupilów, a talerz plastikowy po za niską ceną nie ma zalet zalegając jedynie na wysypiskach całe wieki.


 Dla domowych roślin jest także coś eko- w pełni biodegradowalne doniczki, które nie przemakają a jednocześnie oddychają przepuszczając powietrze do korzeni roślin.

Komentarze

Popularne posty